Pentru a optimiza și automatiza udarea ghivecelor sau a grădinii prin evitarea excesului sau a lipsei de apă și, în același timp, pentru a avea grijă de calitatea și sănătatea gazonului și de nutriția acestor plante, un dispozitiv care poate fi foarte util și care tocmai a apărut pe piață este un senzor Zigbee Neo NAS-STH02B2 de umiditate și temperatură a solului.
De ce este Neo NAS-STH02B2 la acest preț?
Senzorul Zigbee NAS-STH02B2 încorporează tehnologia Zigbee pentru automatizarea casei, măsoară temperatura, umiditatea și EC a solului și funcționează, de asemenea, cu un panou solar.
Avantaje și dezavantaje ale Neo NAS-STH02B2
Avantaje
- Tehnologie Zigbee: Prin comunicarea cu tehnologia Zigbee, puteți avea o monitorizare a calității solului de pe telefon (datorită unui hub Zigbee compatibil) și vă puteți bucura de repetarea semnalului de la alte dispozitive Zigbee pentru a avea o rază de comunicare suficientă.
- Compatibil cu Tuya și Zigbee2MQTT: Acest senzor Neo NAS-STH02B2 este compatibil cu ecosistemul Tuya și, de asemenea, cu Zigbee2MQTT pe care îl puteți utiliza cu Home Assistant sau Jeedom.
- Panou solar: Spre deosebire de alte dispozitive de pe piață, acest senzor de podea Zigbee integrează un panou solar, astfel încât nu aveți nevoie de întreținerea bateriei.
- Măsoară informații diferite: În plus față de temperatură și umiditate, acest senzor măsoară și conductivitatea electrică (EC) și fertilitatea, fiind informații interesante pentru a controla calitatea solului.
Dezavantaje
- Aveți nevoie de un hub Zigbee: Pentru a utiliza senzorul de sol Zigbee Neo, aveți nevoie de un hub Zigbee compatibil.
Neo NAS-STH02B2 Tutorial de utilizare
Astăzi vom descoperi detaliile acestui dispozitiv care mi se pare foarte interesant.
Caracteristici generale Neo NAS-STH02B2
Dacă deschidem ambalajul, găsim acest senzor NAS-STH02B2 în culorile gri și violet.
Cu dimensiuni de 86 mm x 86 mm x 146 mm și o greutate fără baterii de 120 de grame.
Are un grad de protecție IP66, astfel încât poate fi utilizat în exterior la o temperatură de funcționare de la -10 la 60 ℃ și o umiditate de funcționare de la 0 la 100 % RH.
Acest senzor măsoară diferite informații despre pământ:
- Temperatura cu o precizie de detectare a temperaturii de 0,3 ℃.
- Umiditate cu o precizie de detectare de 5 % RH.
- Conductivitatea electrică, care corespunde capacității solului de a conduce electricitatea, adică cantitatea de săruri solubile disponibile în apa din sol.
- Fertilitatea, care este un calcul derivat din măsurarea conductivității electrice, indicând o disponibilitate a nutrienților esențiali N, P, K, adică azot, fosfor și potasiu.
De obicei pentru peluze:
- Dacă temperatura este prea ridicată, se poate usca, crește lent și se îngălbenește. Dacă temperatura este prea scăzută, creșterea poate fi încetinită.
- În ceea ce privește umiditatea, dacă nivelul este prea ridicat din cauza udării excesive, poate provoca boli precum ciupercile, iar dacă este insuficient, se poate usca și poate avea rădăcini slabe.
- Dacă conductivitatea electrică este prea mare, în cazul unui exces de îngrășăminte, aceasta poate arde rădăcinile și poate împiedica absorbția apei, iar dacă este prea mică, poate bloca creșterea ierbii, făcând-o să se îngălbenească sau să pară slabă.
- Fertilitatea este legată de conductivitatea electrică și permite să se știe dacă există suprafertilizare sau, dimpotrivă, dacă are nevoie de mai mulți nutrienți esențiali.
În ceea ce privește plantele la ghiveci, de regulă:
- Dacă temperatura este prea ridicată, aceasta poate slăbi sau arde frunzele și poate stresa rădăcinile. Dacă temperatura este prea scăzută, aceasta poate opri creșterea și crește sensibilitatea.
- În ceea ce privește umiditatea, dacă nivelul este prea ridicat, poate provoca putrezirea rădăcinilor și mucegaiul, iar dacă nivelul este prea scăzut, provoacă deshidratarea și căderea frunzelor.
- În ceea ce privește conductivitatea electrică, un nivel prea ridicat din cauza udării excesive cu îngrășăminte poate arde rădăcinile, iar un nivel prea scăzut corespunde unei lipse de nutrienți și unui sol sărăcit.
- Acest nivel de fertilitate legat de conductivitatea electrică, dacă este prea ridicat, poate fi toxic, iar dacă este prea scăzut provoacă o dezvoltare slabă și îngălbenirea frunzelor.
Deținerea acestor informații este esențială pentru a lua măsuri la momentul potrivit.
Și vorbind despre aceste informații, acest senzor își transmite măsurătorile fără fir datorită tehnologiei Zigbee.
Este o idee excelentă pentru a vă unifica casa inteligentă și a nu vă satura rețeaua WiFi, precum și pentru a vă bucura de funcții interesante, cum ar fi repetarea semnalului datorită diferitelor dispozitive Zigbee pe care le aveți acasă și care sunt conectate la curent, cum ar fi prize Zigbee, becuri Zigbee.
Sau dongle USB Zigbee, care îmbunătățesc automat raza de acțiune a comunicațiilor Zigbee.
Prin urmare, datorită acestei tehnologii, puteți avea o rază de acțiune suficientă în grădina dvs. cu senzorul Neo NAS-STH02B2.
În plus, este puternic să ai un senzor cu această tehnologie, știind că, în plus, un dispozitiv Zigbee consumă de obicei mai puțină energie decât același dispozitiv în WiFi.
Și apropo de energie, un alt detaliu care mie personal îmi place este că acest senzor, care obișnuia să existe exclusiv cu baterii, are acum un al doilea model care integrează un panou solar și, prin urmare, spre deosebire de alți senzori Zigbee de pe piață, acest model nu are nevoie de întreținere a bateriei, deoarece poate recupera energia solară care reîncarcă bateria 3x AA.
În acest fel, nu va trebui să înlocuiți bateriile la fiecare X luni, spre deosebire de alți senzori de acest tip pe care îi găsim de obicei pe piață.
Avem cauciucuri din plastic pentru a proteja cei trei senzori din oțel inoxidabil.
Iar acești senzori măsoară 6 cm fiecare.
Când puneți acești senzori în sol, ei pot măsura temperatura, umiditatea, conductivitatea electrică și fertilitatea.
Dispozitivele Zigbee cu panouri solare devin din ce în ce mai frecvente. Am văzut deja o sirenă Zigbee de exterior cu panou solar în alt conținut.
Și un controler de irigare Zigbee cu panou solar.
Acest senzor Zigbee Neo este compatibil cu ecosistemul Tuya, astfel încât veți putea utiliza un hub Silvercrest pe care îl puteți găsi în magazinele Lidl.
Sau orice alt hub Tuya, cum ar fi unul de la marca Moes, care este cel ales de un utilizator casnic.
De asemenea, este compatibil cu hub-urile universale de automatizare a locuinței, cum ar fi Home Assistant.
Sau Jeedom datorită platformei Zigbee2MQTT.
Cum să conectați NAS-STH02B2 cu un hub de automatizare a locuinței Zigbee
Acum, să vedem cum să conectăm acest senzor Zigbee Neo NAS-STH02B2 Zigbee cu un hub Zigbee pentru automatizarea casei.
Cum să conectați NAS-STH02B2 cu Smart Life
Dacă utilizați un hub Tuya, din aplicația Smart Life, trebuie să faceți clic pe Adăugați un dispozitiv nou. În acest moment, veți putea să vă includeți senzorul.
Pentru a face acest lucru, pur și simplu apăsați butonul senzorului timp de 6 secunde până când LED-ul începe să clipească.
Sunteți gata! Senzorul Neo Zigbee ar trebui să apară acum în interfața Smart Life.
Cum să conectați NAS-STH02B2 cu Zigbee2Mqtt
În Zigbee2MQTT, pe care îl puteți utiliza cu Home Assistant sau Jeedom, procesul este similar: trebuie să lansați modul opt-in.
Și apăsați butonul senzorului timp de 6 secunde până când LED-ul începe să clipească.
Ar trebui să vedeți senzorul Zigbee Neo în interfața hub-ului dvs. de automatizare a locuinței.
Cum să instalați senzorul de podea Neo
Acum că ați inclus senzorul de podea Zigbee în hub-ul de automatizare a locuinței, îl puteți instala.
Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să îndepărtați benzile de cauciuc de protecție de pe senzorii din oțel ai dispozitivului.
Producătorul indică faptul că acestea ar trebui să fie plantate complet în sol, deci ar trebui să urmați aceste instrucțiuni și să le plasați în zona strategică în care doriți să monitorizați măsurătorile solului.
Dacă aveți diferite zone de monitorizat, puteți utiliza mai mulți senzori de acest tip.
Caracteristici detaliate ale Neo NAS-STH02B2
Să descoperim acum toate funcțiile acestui senzor Zigbee Neo.
Cum să utilizați Neo NAS-STH02B2 cu Smart Life
În Smart Life, putem vedea măsurătorile senzorilor în timp real, adică conductivitatea electrică, umiditatea și temperatura. De asemenea, putem vedea nivelul bateriei în procente. Mai jos, avem alerte de temperatură și umiditate.
Aceste informații vor fi actualizate la fiecare 5 minute, dar dacă doriți să aveți un raport imediat, puteți pur și simplu să apăsați butonul de pe senzor și acesta va trimite măsurătorile sale în acel moment.
Dacă facem clic pe pictograma din stânga jos, vom avea un istoric al măsurătorilor senzorului de-a lungul timpului.
Acum, dacă mergem la pictograma din dreapta, avem acces la setările senzorului.
- Putem afișa temperatura în °C sau °F.
- Putem regla sensibilitatea măsurării temperaturii pentru o raportare mai mare sau mai mică în funcție de nevoile noastre.
- De asemenea, putem regla sensibilitatea la umiditate.
- Putem defini o temperatură maximă și minimă de alertă și același lucru este valabil și pentru umiditate.
Aceste valori limită pot fi utilizate pentru a primi alerte sau pentru a declanșa acțiuni, cum ar fi activarea irigării atunci când senzorul depășește una dintre aceste valori definite.
Și puteți seta un timp de raportare, care este de 5 minute în mod implicit, dar puteți seta un timp mai lung dacă nu aveți nevoie de o raportare atât de frecventă.
Cum se utilizează Neo NAS-STH02B2 cu Zigbee2MQTT
În Zigbee2MQTT, putem vedea, de asemenea, măsurătorile de conductivitate electrică, temperatură și umiditate în timp real și avem o stare de fertilitate care poate fi mai scăzută, scăzută, normală, medie, ridicată sau ridicată. Apoi avem setări de sensibilitate la temperatură și umiditate.
De asemenea, putem primi alarme de temperatură și umiditate, având posibilitatea de a configura valori critice de alertă. Putem vedea nivelul bateriei în procente. În cele din urmă, o informație interesantă este calitatea legăturii, pentru a ști dacă avem o comunicare bună sau proastă.
Dacă este rău, putem adăuga cu ușurință repetoare de semnal Zigbee.
Deoarece nivelul de fertilitate, conductivitatea electrică și umiditatea erau scăzute, am profitat de ocazie pentru a aplica îngrășăminte.
Și, de asemenea, udarea plantei mele.
Și, după cum putem vedea, aceste niveluri au crescut după aceste acțiuni.
În cadrul setărilor, putem calibra temperatura și umiditatea măsurate și putem, de asemenea, modifica precizia acestor măsurători de temperatură și umiditate.
Desigur, magia unei case inteligente constă în posibilitatea de a face diferite dispozitive să interacționeze între ele. De exemplu, puteți configura ca în fiecare zi, dacă nu plouă și umiditatea solului este sub un nivel pe care l-ați definit, atunci controlerul de irigare să fie activat și să vă ude grădina.
În schimb, dacă umiditatea măsurată este mai mare decât un nivel definit, nu este irigat în acel moment.
În cazul utilizatorului, acesta are un controler de irigare Zigbee cu panou solar care poate defini și un procent de deschidere a irigării.
Acest lucru înseamnă că puteți iriga automat la rata corectă.
Pe scurt, un senzor Zigbee de acest tip permite monitorizarea constantă a gazonului sau a plantelor noastre pentru a detecta rapid problemele, automatizarea irigării prin îngrijirea acestui gazon sau a plantelor și, în același timp, economisirea apei.